regepsinan scrie:As dori sa-i intreb werdd si razwin ce sfaturi pot sa-mi dea in privinta diabetului.Mi-am controlat intimplator glicemia si am descoperit ca este de 258 dupa aceasta am trecut la dieta deoarece sunt obez la 1,68 am 98 kg fac si miscare zilnic.am fost la un medic generalist italian care mi-a dat sa fac din nou analize unde a reiesit ca am colesterolul marit si glicemia 158 mi-a prescris metformina teva de 2 ori pe zi dupa mese si vizita la diabetolog pe data de 14 ianuarie.acum am 113 glicemia.lucrez intr-un mediu stresant foarte dur din punct de vedere pshihic ce sfaturi imi dati,va multumesc.
Diagnostice: 1. Diabet zaharat tip II recent descoperit, dezechilibrat; 2. Obezitate gradul II(vezi indicele de masa corporala, care in cazul dvs.este 34,7); 3. Dislipidemie mixta - sindrom X metabolic;
Recomandari: 1. Regim dietetic hipoglucidic; 2. Reducerea masei corporale; 3. Evitarea sedentarismului (mersul pe jos sau pe bicicleta in week-end macar este ideal); 4. Renuntarea definitiva la fumat fara negociere!!!; 5. Monitorizarea periodica a glicemiei individual, acasa - exista multe tipuri de aparate care controleaza glicemia, reteaua de farmacii le comercializeaza);
6. Consult de cel putin 2 ori pe an la medicul diabetolog-nutritionist care va prescrie medicatie antidiabetica (ADO - antidiabetice orale), hipolipemiante, statine daca este cazul (sa nu neglijam si factorul de risc cardiovascular). In cazurile avansate insulinoterapia poate fi impusa ca tratament de baza.
Diabetul este o boala complexa, cu oscilatii glicemice in general, cu multe complicatii grave:
- arteriopatie diabetica (afecteaza vasele de sange mici, cu multe implicatii la nivelul tesuturilor);
- retinopatia diabetica (afecteaza retina);
- nefropatia diabetica (afecteaza glomerulii renali);
- polineuropatia diabetica (afecteaza nervii periferici pe care ii distruge cu suprimarea sensibilitatii mai ales la nivelul membrelor);
- piciorul diabetic - o suma a neuropatiei+arteriopatie diabetica - apar leziuni progresive care pot necesita amputatii majore
Partea buna este ca aceste complicatii nu trebuie neaparat sa survina daca glicemia este controlata corect, nu numai prin medicatie ci si prin regim si stil de viata.
De aceea se spune ca mai bine previi, decat sa tratezi!