Personalitati macinene

Discutii diverse despre orasul Macin.

Personalitati macinene

Mesajde marian pe 15 Oct 2008 16:02

Avem oameni de valoare care au contribuit la dezvoltarea orașului nostru? Sau oameni născuți în Măcin, care sunt recunoscuți în toată țara, poate chiar în toată lumea pentru realizările acestora? Propun să venim cu sugestii de personalități măcinene însoțite de o descriere a activității acestora. În final, vreau să ajungem la o listă pe care să o supunem votului, astfel să creeam un top al personalităților măcinene din toate timpurile.
marian
Site Admin

Re: Personalitati macinene

Mesajde Maryline pe 15 Oct 2008 22:48

Un nume cu care Macinul se mandreste (si se va mandri mereu) este Grigore Kiazim, un mare rapsod popular pasionat de mandolina. Este ffff cunoscut atat in tara cat si peste hotare, el avand peste 40 de discuri proprii. Totodata, multe persoane din Bucuresti si din Constanta, atunci cand auzeau ca sunt din Macin, spuneau ca au discuri cu Grigore Kiazim. Casa de Cultura din Macin, de asemenea, ii poarta numele.
Maryline

Mesajde Macineanul pe 30 Oct 2008 18:20

Macinul a cunoscut, de-a lungul timpului, atatea personalitati... . Sa nu va asteptati la nume sonore, desi si in aceasta zona stam destul de bine; ei au existat si exista langa noi. Trebuie doar evidentiati. Eu am, in minte, deja o "lista". O vom dezvolta in timp. E pacat sa epuizam un subiect atat de important doar la nivelul unor discutii.
Macineanul

Mesajde paoola pe 07 Noi 2008 16:56

Am nevoie de informatii despre Grigore Kiazim, daca ma poater ajuta cineva. Daca s-a scris cumva vreo carte despre el, orice informatie mi-ar fi de folos. Sau daca stie cineva cum pot lua legatura cu d-nul Bayear. V-as fi recunoscatoarea... ;)
paoola

Mesajde Macineanul pe 11 Noi 2008 13:27

E singurul care te poate ajuta. El a scris si o brosura, a organizat editii ale Festivalului "In memoriam Grigore Kiazim" expozitii etc. etc. La Macin sunt parintii, fratele lui si mai sunt si baietii cu care a colaborat: Imdat, Daniel Gandac, Stanel de la Casa de Cultura, prof. Emi Ivanov, Prof. Mureseanu si multi altii. Succes!
Macineanul

Mesajde paoola pe 11 Noi 2008 15:02

Multumesc mult pentru informatii. Acum am de unde sa incep.. :D
paoola

Mesajde baboca pe 11 Feb 2009 22:18

Ma intereseaza, cine face investigatii in tema: detinuti in Macin in anii 1950. Lucrez la realizarea unui film documentar despre un fost detinut politic intre anii 1953 - 1955 in Macin. Totodata m-ar interesa, daca stie cineva unde au fost baracile detinutilor, eventual mai exista oamnei care isi amintesc de aceea vreme? Protagonistul filmului a mentionat in biografia lui, ca in acei ani a lucrat la Cariera din localitate, pe urma la spitalul Malaria. Mai exista aceste institutii?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
baboca

pentru baboca

Mesajde regepsinan pe 22 Noi 2009 17:53

A existat intradevar cariera avea si un tren care transporta piatra de la suluc in port. Calea ferata trecea prin linia a treia traversa drumul national si pe linga actualul loc de depozitare a gunoaielor ajungea in port.Mai multe lamuriri iti poate da mama deoarece la acea vreme distribuia piine pentru tot macinul si satele din jur plus institutii.Poti lua legatura cu ea prin intermediul nepotului meu id mes<Cherim Burhan>.Revenind la personalitati putem mentiona pe marele doctor chirurg ,intemeietor al partidului liberal,domnul George Vernescu,a fost o binecuvintare pentru macin s-a dedicat cu pasiune meseriei un mare chirurg si nu numai pentru ca prin anii 50-70 facea de toate inclusiv obstretica-ginecologie,toti din generatia mea fiind adusi pe lume cu ajutorul dinsului.alta personalitate fiind poetul Ion Lacustra acesta fiind pseudonimul regretatului profesor ION BUZEA,mare dascal a insuflat dragostea pentru literatura in sufletul a mii de generatii care au trecut prin mina lui.nu in ultimul rind il pot enumera pe bunul meu prieten BIZDADEA CONSTANTIN prufesor universitar, doctor, cercetator in fizica nucleara.Din aceasta lista nu cred ca trebuie sa lipseasca eroul aviator profesor VASILE POPA si pe plan sportiv l-as numi pe domnul profesor Jan Bujenita intemeietor al e chipei de rugby si antrenor a multi fotbalisti macineni.Un loc intre personalitati l-ar putea ocupa si batrinul Hafuz Ali care a facut ca soiul de strugure sa-i poarte numele cu acesta facind celebru si macinul.
regepsinan

Mesajde marius pe 29 Noi 2009 00:43

ma intreb cum l-ati putut uita pe Tasin-frizerul?un OM intre oameni....
marius

Mesajde abelu pe 11 Ian 2010 14:39

corect,renumele acestui frizer a ajuns si in Galati,zilele trecute veni vorba de dansul!
w.w.w.thedjtension.piczo.com
abelu

Urmatorul

Inapoi la Diverse