GRIGORE KIAZIM OMAGIAT LA MACIN
Biblioteca oraseneasca “Prof. Ion Buzea” , a organizat, prin inimoasa ei directoare, vineri 10 februarie 2012, omagierea unui mare virtuos al mandolinei, Grigore Kiazim. Linkul care urmeaza va conduce catre o scurta biografie a artistului.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Grigore_Kiazim .
Sala de festivitati a bibliotecii a fost plina ; reprezentanti ai primariei, impreuna cu dl. primar Ichim Andone, profesori, reprezentanti ai unor institutii si nu in ultimul rand, rude si cunoscuti de-ai interpreturlui.
Interventiile celor care l-au prezentat pe Grigore Kiazim si programul artistic sustinut de grupul condus de dl. profesor Baba, au fost cele care au dat consistenta evenimentului.
L-am cunoscut personal pe Grigore Kiazim in anii 70 ; eram copil, bun prieten cu Sevim Kiazim(nepotul de frate al omagiatului, baiatul lui Reihan) si mergeam des in casa lor( actualmente este imobilul detinut de dl Dascalu, in incinta Pizzeriei LA Totta). Casa avea note moderne, pentru vremea aceea, in modul cum era construita si utilata. Eram fascinat de instrumentele pe care le aveau in casa. In familia lor erau toti instrumentisti. Am cunoscut si pe a doua sotie a lui Beizat, tatal lui Grigore, si mama a celorlalti frati ai lui. Grigore a luat numele de fata al mamei lui, care a fost romanca.(cel putin asa cunosc eu povestea si rog sa fiu corectat daca ma insel !). Imi amintesc ca in casa lui Reihan, batrana citea Coranul si se servea cafea la nisip invitatelor care zilnic veneau in vizita ; stateau pe perne cu picioarele incrucisate si serveau cafea turceasca. La acea vreme, batranii inca mai pastrau obicieiurile stravechi. Sper sa ne povesteasca si Sinan, de « Adne », care facea o cafea foarte buna, la nisip.
Au fost multi copii. Au trait si locuit intr-o gospodarie vecina cu cea a familiei bunicii mele( Fam. Craciunescu). Asa cum s-au inteles de bine familiile noastre asa ne-am imprietenit si convetuit impreuna si noi, copiii de la vremea aceea. Au fost mai multi frati ai lui Grigore : Mazis , Zeini, Rushdi, Reihan. Cine cunoaste mai bine arborele genealogic poate sa intervina. Mai toti au cantat la instrumente si au avut meseria de frizer( meserie practicata cu predilectie de turcii din Macin). Mai bine i-am cunoscut pe Reihan si Zeini ; era o placere sa-i gasesti in forma, la frizeria din centru(la parterul blocului Arrubium), povesteau intamplari haioase si ne incantau cu mandolinele. Jumatate se vorbea turceste( sa nu intelegem noi) jumatate romaneste(ce trebuia sa intelegem). Putinii romani din frizerie invatase si ei turceste si se distrau la cele spuse de cei doi, in limba turca. Poate cei de varsta mea isi amintesc si de Seifula, Saidan, Tasin si chiar de Zaharia sau nea Ion.
Melodiile lui Grigore Kiazim,se mai gasesc, din fericire, pe internet. M-as bucura sa aflu ca si din generatia tanara sa existe persoane care sa caute si sa asculte melodiile interpretate de el.
Acest personaj, devenit legenda, a dus faima orasului in tara si in afara ei. Sper sa nu fie uitat, iar la omagierea din 2013(cand se vor implini 100 de ani de la nasterea lui), la manifestarile prilejuite de omagiere, sa ne bucuram de prezenta cator mai multi dintre fratii Kiazim, dar si nepoti(Reihan, Baear, Beizat, Sevim..), care sa ne incante cu melodii turcesti, autentice.