de doruflorin pe 10 Feb 2011 02:01
Intamplator am dat de acest forum macinean, in care vad ca isi exprima opinia cu privire la diverse domenii cetatenii interesati de soarta Macinului.Fiindca este vorba in aceasta sectiune de profesorii pe care i-am avut in gimnaziu, vreau sa spun ca imi aduc aminte cu placere de cativa profesori ,care mi-au format si modelat personalitatea.Am venit la acesta scoala in clasa a V-a, din Luncavita.
Incep cu d-nul prof.Vinga,care in maniera sa personala , ne-a impus o rigoare si disciplina aproape spartana.Avea o cultura f.vasta( o adevarata enciclopedie) si asta se vedea la fiecare lectie pe care o preda.Nu accepta sa copiem rezumate ale diverselor opere literare ci ne punea sa le concepem noi,asta in contextul in care aveam "obligativitatea" sa citim aceste opere.Orele de dirigentie erau adevarate "tribune" de idei si norme de viata, pe care nu am sa le uit niciodata.Deasemenea , lectiile la latina erau adevarate discursuri de oratorie antica. Ne punea deasemenea sa scriem schite si nuvele, pe care le citeam in fata colegilor si care erau mai mult sau mai putin apreciate.In clasa a VI-a am inceput sa public aceste creatii ale mele in revista scolii "Hercinica", revista pe care o infiintase impreuna cu alt profesor,d-nul Oprescu(era directorul scolii).Mi-aduc aminte ca "Hercinica"a a fost prima revista scolara din Macin si care inca de la prima aparitie a fost premiata la nivelul judetului(am participat vreo 3 ani la rand la festivitatea de premiere de la Palatul Copiilor din Tulcea).Totodata ne punea sa citim si sa scriem povestiri S.F., lucru care mi-a deschis noi orizonturi .Am inteles ca de un an a iesit la pensie.Mare pierdere pentru scoala macineana.
Fiindca am amintit ceva mai sus de d-nul prof.Oprescu, am sa continui cu dansul.Era un dur dar si un tip f.ordonat si asta ne-o impunea si noua, care eram niste bieti scolari speriati si total dezordonati.Asa cum spuneau si cei de mai sus, caietele si notitele mele la fizica erau adevarate opere de arta caligrafica.Ideile principale trebuia sa le luam cu liniuta de dialog, definitiile si formulele trebuiau scrise intr-un anumit mod, precum si faptul ca problemele rezolvate erau impartite in doua:teme obligatorii si teme suplimentare.La inceput nu am inteles de ce trebuia sa fiu asa de ordonat, cand era mult mai simplu sa luam notite la fel ca la celelalte materii.Deabia in clasa a VII-a , dupa olimpiada de fizica si dupa ce un semestru intreg am participat la Centrul de excelenta la fizica, am inteles cat de important este ca la stiinte sa fi f.ordonat si notiunile sa le ai f.clare in minte(acest lucru l-am aplicat si la alte materii, inclusiv in liceu).La acest Centru de excelenta am avut ocazia sa fac cursuri si cu d-nul Eiub, de la Scoala Nr.1.Ca si stil de predare era f.asemanator cu profu' nostru dar mult mai putin ordonat si mai lapidar in explicatii cu privire la notiunile teoretice.Am vazut un comentariu mai sus , al lui Quark si care afirma( fara macar sa fi facut o ora cu Oprescu)ca elevii veniti de la Scoala 2 nu prea le aveau cu fizica.Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, dar la liceu nici un coleg de la Scoala 1 nu era sigur pe fizica, toti avand idei destul de vagi in ceeace priveste continutul fizicii iar la olimpiada se clasau de obicei pe ultimele locuri.La ore , cand rezolvam probleme(am facut cu d-nul Radoi primii doi ani), intotdeauna asteptau sa fie corectati la scrierea formulelor(asa erau obisnuiti, imi spuneau cei mai multi), niciodata nu stiau clar la ce fenomen se refera.In schimb, erau mult mai dezinvolti si joviali cu profu' Radoi.Dupa un timp am inteles de ce aveau acest comportament,d-nul Radoi fusese elevul d-lui Eiub.Mai tarziu, cand am ajuns la alt liceu(am plecat cu parintii la Constanta),am constatat ca stilul acesta ordonat si clar al notiunilor era cheia reusitei la facultate si chiar mai departe(am facut un master in Franta in domeniul ingineriei).
Totodata ,pe langa orele de fizica , sub indrumarea d-lui Oprescu ,am facut alaturi de alti colegi , prima revista scolara de S.F. din judet-Galaxy-care ca si Hercinica a fost premiata inca de la inceput.Nu stiu cum mai este acum, dar la acea vreme era o adevarata batalie cine sa faca parte din colectivul de redactie.Articolele erau elaborate de elevi iar noi,cei din staf daca vroiam sa publicam ceva trebuia sa citim critica literara S.F., pe care o imprumutam din biblioteca personala a profului(avea toata colectia de Almanahuri S.F. dela aparitie).Deasemenea tot colectivul de redactie facea parte din dintr-un club numit "SPACE SCOUTS-UFO FAN CLUB"(Cercetasii spatiului-OZN fan club),care avea si un logo, desenat de o colega(atunci am auzit prima data de logo).Tot sub indrumarea lui ,am stabilit heraldica steagului scolii.De atunci am indragit aceasta stiinta(heraldica) si a devenit un hoby pt.mine.
Intotdeauna ma voi mandri cu faptul ca am absolvit Scoala"Gh.Banea" si ca am avut o pleiada de profesori "europeni".Educatia primita a fost de inalta calitate iar atunci cand am ajuns la Constanta,la Liceul Mircea cel Batran,colegii de acolo habar nu aveau de multe din ceea ce stiam eu.Nu stiu daca la cealalta scoala s-a"deranjat" careva sa faca ce au facut cei doi profesori mai sus amintiti si altii alaturi de ei, pe care o sa-i amintesc intr-un alt topic.