CU BICICLETA, DE-A LUNGUL DUNARII SI PANA LA MAREA NEAGRA
Din Germania pana in Romania este o distanta considerabila. Cand aceasta distanta este parcursa cu bicicleta, deplasarea este greu de imaginat, iar daca persoana care realizeaza acest traseu este femeie si trecuta de 60 de ani, povestea deja este incredibila.
Totusi aceasta poveste este reala. Am intalnit-o pe temerara povestii mele, pe numele ei Margarete Frank, din Wizburg, Germania, la sfarsitul lunii mai 2010, in Macin, cautand un internet-cafe. Dorea sa corespondeze cu fiica ei. Nu mai facuse acest lucru de 2 zile, iar conventia intre ele era ca zilnic sa-i dea un semn, ca totul este in regula. Am ajutat-o sa faca acest lucru si am aflat foarte multe informatii interesante, de la fosta profesoara de geografie-istorie, actualmente pensionara. Am sa va impartasesc si voua.
Daca Germania , Austria, si Ungaria sunt foarte bine semnalizate pentru cicloturisti, cu panouri informative, culuoare pentru biciclete, pensiuni, Serbia este de asemenea corespunzatoare din acest punct de vedere, Romania este departe… Traeul este o componenta a Magistralei Velo E 6, ce se doreste a lega Atlanticul de Marea Neagra, iar din Germania si pana-n Romania se realizeaza de-a lungul Dunarii.
Daca in mod normal personajul nostru parcurge 60 km zilnic, pentru a avea timp sa se odihneasca, sa mai viziteze, la noi a fost nevoita sa faca si 100 km, pentru a ajunge la locurile de cazare.
Harta pe care o avea, era cumparata din Ungaria si avea foarte bine imprimat traseul pe care urma sa-l parcurga. In Romania nu a gasit o astfel de harta, spre surprinderea ei.
Majoritatea cicloturistilor care fac acest traseu, de la Calarasi trec cu bacul si se indreapta spre Constanta, fara a mai face bucla pe parcursul istoric al Dunarii, unde peisajele sunt superbe, dar necunoscute, iar traseele nesemnalizate. M-a sfatuit, daca am prilejul, sa fac cunoscut acest lucru, autoritatilor.
Locurile de cazare sunt necunoscute si nesemnalizate suficient pe harti. La ei, locurile de cazare mai ieftine, asa cum cauta si ea, sunt semnalizate pe harta cu « pat rosu », iar cele pentru familisti, veniti sa se relaxeze si avand alt regim tarifar , sunt semnalizate printr-un « pat verde ». Eu nu am auzit despre o astfel de conventie de semnalizare, dar mi se pare o idee excelenta. Ar trebui importata !
Harta pe care o avea, cu traseul din Dobrogea, mi s-a parut foarte buna, desi Margarete a facut cateva comentarii asupra ei ; cum ca nu erau semnalizate portiunile cu panta. Pentru ea era indispensabil lucrul acesta, pe ultima parte a traseului. O voi ruga sa o scaneze si sa mi-o trimita, pentru a o posta pe site. Asa am aflat, ca de la Murighiol (locul in care urma sa innopteze in ziua urmatoare),se poate ajunge la Sarichioi, prin Agighiol, pe malul Razelmului. De aici prin Enisala se ajunge la Baia si apoi la Constanta. Din Constanta, avionul cu care avea sa ajunga in Germania, le permite cicloturistilor, ca la bagaje, sa depoziteze si bicicletele. Am sa postez si impresiile trimise de Margarete, precum si traducerea realizata cu motorul de pe google. Am si cateva fotografii.
De remarcat optimismul si increderea in capacitatile lor a acestor oameni. Cinste lor ! Sa constituie un exemplu si pentru noi !
Hallo Dan
Vielen Dank für Ihre Hilfe und natürlich für die gelungenen Bildern.
Ich habe lange über Ihr Anliegen nachgedacht.
Zuerst die liebenswerten und positiven Seiten von Rumänien:
Die Menschen sind äußerst hilfsbereit und freundlich.
Flora und Fauna sind über weite Strecken vielseitig und brachten mich immer wieder zum Erstaunen.
In vielen Dörfern haben sich bis jetzt Häuser mit einer nicht alltäglichen Architektur erhalten:
Häuser mit Blechdächern und Türmchen wie in Paris.
Häuuser mit Säulenreihen und Bögen und manchmal hufeisenförmigen Türen.
Häuser mit einer Art Glasfront wie ein Wintergarten.
Ich habe das Gefühl,daß diese besondere Architektur heute nicht mehr geschätzt wird,da die Neubauten diese Tradition nicht übernehmen,sondern aussehen wie überall in Europa.
Jetzt die Dinge ,die man vielleicht verbessern könnte:
Autofahrer behandeln Radfahrer und Fußgänger wie Hunde.Diese haben auszuweichen und man kann sie einstauben.
Geschwindigkeitsbeschränkungen und Zebrastreifen werden nicht beachtet.
Die Abstände zwischen den Unterkunftsmöglichkeiten sind für Radfahrer groß.Entlang des Radfahrwegs E6 könnten sich doch für Privatpersonen Verdienstmöglichkeiten ergeben.Jedoch sollten diese Übernachtungen nicht teurer als ein 3-Sterne Hotel sein,was im Augenblick oft der Fall war.
Da die Lebensmittelgeschäfte sehr lange Öffnungszeiten haben, könnte eines pro Dorf auch Informationen z.B. über Privatquartiere bereithalten.Eine kleine EU-Fahne (vieleicht mit Fahrrad) könnte dieses Geschäft kennzeichnen.
Das Radfahren hat, unter anderem, deshalb soviel Freunde gewonnen,weil man in der Natur ist.Umso enttäuschender ist es,wenn überall Müll herumliegt.
Sobald in einer Region am Sonntagmorgen Radsportgruppen unterwegs sind,ändert sich das Verhalten der Autofahrer.Denn wer läßt sich schon gerne von seinem Bürgermeister oder Chef sagen,daß er rücksichtslos gefahren sei.Das ist meine Erfahrung aus Kalifornien,Tschechien und der Slowakei.
Auf der langen Strecken in Rumänien habe ich kein einziges Hinweisschild auf den E6 gesehen. Der E6 ist eine Chance für Regionen,die sonst kaum von Touristen besucht werden.
Nochmals vielen Dank und viel Erfolg bei Ihrem Vorhaben margret frank
Si traducerea:
--Buna Dan
Vă mulţumim pentru ajutorul dumneavoastra si cursul de succes pentru imagini.
M-am gândit despre preocupările dumneavoastră.
În primul rând, aspectele pozitive şi dulce din România:
Oamenii sunt extrem de util şi prietenos.
Flora şi fauna sunt variate, pe distanţe mari şi mi-a luat din nou şi din nou, spre surpriza.
În multe sate au până la case de acum o arhitectură neobişnuită va primi:
Case cu acoperisuri de staniu şi de turnulete, ca la Paris.
Häuuser cu siruri de coloane şi arcade, şi, uneori, usi in forma de potcoava.
Case cu un fel de fata de sticlă ca o grădină de iarnă.
Am un sentiment că această arhitectură rând, nu este apreciat de azi mai mult, atunci când nu acceptă noile clădiri că tradiţia, dar arata ca oriunde în Europa.
Acum, lucrurile pe care le-ar putea îmbunătăţi, probabil:
Automobilişti trata biciclişti şi pietoni ca Hunde.Diese au şi puteţi să le evite neprotejat.
limitele de viteză şi treceri de pietoni sunt ignorate.
Distanţele dintre facilităţile de cazare pentru biciclişti groß.Entlang E6 a ciclului ar putea ergeben.Jedoch încă oportunităţi de câştig pentru persoane fizice, aceste nopţi nu costa mai mult decât un hotel de 3 stele, care a fost adesea cazul în acest moment.
Deoarece magazine alimentare ori au foarte mult timp de deschidere, câte unul pe sat ar putea include informaţii cum ar fi despre bereithalten.Eine de cazare private mici drapelul UE (poate cu bicicleta) ar putea indica faptul că de afaceri.
Ciclism are, printre alte lucruri, asa ca joc ca prieteni de mult pentru că vă aflaţi în ist.Umso natura dezamăgitoare când gunoi situată în jurul peste tot.
După ce într-o regiune pe grupe de duminica dimineata de ciclism pe şosea, se schimbă comportamentul celor care pot Autofahrer.Denn place de primar sau şeful său a spus că acesta ar fi condus sei.Das imprudenţă experienta mea din California, Republica Cehă şi Slovacia.
Pe liniile de lungă durată în România, am văzut un singur semn pe E6. E6 este o oportunitate pentru regiunile care sunt altfel rar vizitate de turisti.
Vă mulţumim din nou şi de noroc cu Margret proiectul dumneavoastră Frank
Daca voi reusi o traducere mai buna, am sa o schimb pe cea existenta.